Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van het leven, maar ik zou mezelf niet meteen een levensgenieter willen noemen. Een levensgenieter is iemand die houdt van het bourgondische leven. Die tijdens lange zomeravonden zit te ouwehoeren met familie en vrienden onder het genot van een wijntje met een kaasje en een stokbroodje met een berg hoemoes. Ik hou ook wel van lange zomeravonden en van ouwehoeren, maar ik eet gewoon paprikachips en zoute stengels. Ook zou ik geen Merlot van een Cabernet Sauvignon kunnen onderscheiden. Volgens mij pas ik hiermee niet in het traditionele profiel van de levensgenieter. Ik geniet niet zozeer culinair van het leven, maar ik zoek het levensgenot vooral in de vrijheid. In deze blog leg ik uit waar ik de ultieme vrijheid vind (tipje van de sluier: het is dichterbij dan je denkt!)

De vrijheid van verre oorden

Niet alleen ik, maar vele mensen met mij vinden hun levensgeluk in de vrijheid. Hordes jongeren gaan ieder jaar met een rugzak om naar Thailand en lopen daar in wijde broeken door oude tempels, ze hossen op feesten in Bangkok of ze luieren op parelwitte stranden. Dit klinkt mij eerlijk gezegd ook erg prettig in de oren. Toch hoef ik nooit zo ver weg te reizen om de vrijheid te ervaren. Volgens mij kun je op heel veel plekken ter wereld wel hossen in losse broeken, luieren op stranden of oude gebedshuizen bezoeken. Ik vind het een beetje zonde om daarvoor de hele wereld over te reizen in een vervuilend vliegtuig. Mijn favoriete plek om te hossen, luieren en gebouwen bezoeken – de plek waar ik mijn ultieme vrijheid vind – ligt vlak om de hoek!

Ultiem genieten in een vakantiepark op de Veluwe

Ik zoek de ultieme vrijheid gewoon in ons eigen Holland, maar dan wel in het mooiste stukje natuur dat ons land te bieden heeft. De Veluwe! Minimaal eenmaal per jaar vertoef ik op een vakantiepark op de veluwe. In het park kun je prima luieren, in Arnhem valt genoeg te hossen en er zijn ook in het gebied van de Veluwe talloze mooie gebouwen te bezoeken. De ultieme vrijheid ervaar ik vooral op twee momenten. Als ik over de heides en door de bossen ren op een vroege zomerochtend. En als ik naar de bloeiende perzikboom kijk van Van Gogh in het Kroller Muller Museum. Op beide momenten voel ik de levenslust door mijn leven razen. Het zijn momenten die voller zijn dan de volste Merlot. Dan ervaar ik ik het ware levensgeluk!